onsdag 18 april 2018

Kvistbaldakin

Förra inlägget handlade om en spindel som är dussinart både ute i skogens granar och numera även i den här bloggen.

Här är en spindel som är dussinart ute i skogen men som ännu inte varit synlig på Utgångspunkten. Det är lite lustigt men vissa högst vanliga djurarter tar god tid på sig innan de äntrar dessa sidor.

8.4 plockade jag dessa kvistbaldakinspindlar - Neriene peltata - från ett antal tallar i skogen utanför stan. Egentligen ska de kunna hittas i allehanda buskage och i trädens lägre grenverk. Men vid tiden för insamlandet är det ju inte mycket bevänt med annan skyddande växtlighet än barrträd. Man får väl misstänka att tallarna till stora delar varit deras vinterviste. Intressant ändå att jag ingen kom ur någon gran.

Tre stycken fick följa med hem för lite fotografering.

Egentligen kunde jag förstås har fotograferat dem på tallkvistar för lite "autenticitet", men jag glömde ta med en sådan till själva fotosessionen och orkade inte bemöda mig om att hämta några. Närmaste lämpliga tall är inte bekvämt nära nog.

Fotograferandet handlade också om att testa en del praktiska grejer och några visuella resultat. Därmed låg fokus på annat än tallkvistar. 

Neriene peltata är vanlig i hela landet utom längst i norr. De blir uppemot fem millimeter långa men de fotograferade exemplaren är mindre och har några öms kvar till vuxen ålder.

Förväxlingsrisk är väl främst med några Linyphia-arter och med någon av de övriga Neriene-arterna. Möjligen även med Pityohyphantes phrygianus. Dessa spindlar har även en viss variabilitet i färgton och kontraster men grundmönster och kombinationer mellan benens randighet (eller brist på sådan) samt teckning på prosoma (framkropp) och bakkropp är gör ändå oftast att det inte brukar vara några bekymmer.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar