lördag 5 augusti 2017

Vanlig hus-hane

Nu mot sensommaren dyker de upp... husspindel-hanarna.

De har vuxit till sig under sommaren och börjar vara på aktiv jakt efter en partner. Husspindeln - Tegenaria domestica - är framförallt knuten till våra boningar och avgjort vanligaste spindeln som påträffas inomhus, åtminstone på våra breddgrader.

Honorna kan leva ett par-tre år och har sina trattnät vävda i allehanda skrymslen och vrår. De är mera sällan ute och springer, vilket gör att de inte syns så ofta. Hanarna däremot påträffas nu under parningstider eftersom de skubbar runt både här och där i sitt sökande efter honorna.

Arten går på svenska ofta under namnen vanlig eller mindre husspindel. Den förväxlas främst med större husspindel - Eratigena atrica. Större husspindel är överraskande nog större. Den har även ett aningen mer kontrastrikt mönster. I Utgångspunktens trakter är dock vanlig husspindel rejält mycket vanligare.

Att ha ett gäng husspindlar i hörnen bidrar givetvis med decimering av allehanda andra småkryp som frekventerar våra stugor. Spindlarna är med andra ord ett mycket trevligt sällskap. Vårda dem väl.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar