onsdag 16 augusti 2017

Rovsteklar i hotellet

Stekelhotellet har fått lite fart på ruljansen. Hittills har jag mestadels bara stött på olika parasitoida steklar som antingen bara undersökt veden i sig eller som letat värdar för sina larver. Några solitära bin har jag inte noterat den här sommaren heller. Däremot nog solitära getingar. Dem återkommer jag till senare.

Flera av rovsteklarna bor i gamla skalbaggs-flyghål. Därför är även de intresserade av stekelhotell. Jag har försökt få till några bilder av dem mitt i deras vardagssysslor, men dessa steklar är enormt nervösa till sin natur och knycker både hit och dit i rask takt. hittills har jag bara dessa två fotografier varav det ena (nedre) har fokus på besvärande fel ställe. Ändå får bilden komma med och jag tänker inte ens skämmas.

Första bilden är en av de större modellerna - en rovstekel i släktet Ectemnius. I Finland har vi 12 arter. Vilken av dem det här är vågar jag inte uttala mig om. Bakkroppens teckning har jag sett, men inte klarat av att memorera så att jag kan avgöra något på basen av det. Ett är dock klart - det är en hane vilket syns på antennerna. En gissning är att det kan röra sig om E. cavifrons men den får officiellt ändå gå som E. sp.

Bilden nedan är en mindre släkting till Ectemnius i underfamiljen Crabroninae. Det är en Rhopalum clavipes, men jag gick en svår brottningsmatch med min egen observationsförmåga innan jag till slut gav upp och slängde in den på fb-sidan Steklarnas liv för att få hjälp. Jag hade sett en drös Crossocerus-steklar surra runt hotellet och trodde det var en sådan jag försökte fotografera när den återvände ut ur växtröret. Sedan blandade jag ihop min minnesbild av Crossocerus-steklarna med stekeln på det här fotografiet. Den blandningen ledde inte till någon artning (även om jag faktiskt kollade på Rhopalum-steklarna) och det behövdes assistans utifrån i form av fräscha ögon i kontakt med en nollställd hjärna för att jag skulle få detta uppordnat.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar