lördag 19 augusti 2017

Fjärilsmygga

Här är en ny bekantskap för bloggen. Det är ju nämligen inte så ofta man träffar på fjärilsmyggor. Förvisso är ju det där en mening som i någon mån inte stämmer. Visst träffar vi på dem nu som då. Det finns många släkten, ännu fler arter varav en del nog är vanliga. Men det är förstås så att vi inte lägger märke till att vi träffar på dem.

Kroppslängden på den här och många av dess släktingar i familjen Psychodidae (fjärilsmyggor) är av en magnitud vi lätt förbiser. Den dokumenterade myggan har t.ex. en kroppslängd på ca 2-3 mm (svårt att avgöra exakt. Totallängden var dock max 5 mm.

Larverna hos dessa lever i vatten eller möjligen slam-aktiga miljöer hos vissa arter. De är på sina håll bl.a. kända för att vistas i badrum och andra våta miljöer. På engelska kallas de Drain flies (men äv. Sink flies, Filter flies och Sewer gnats ) vilket belyser deras vana att lägga ägg i avlopp. Stanklås och deras sköna avlagringar med allehanda mumma, ska tydligen vara ett favorittillhåll. Fullbildade individer är huvudsakligen nattaktiva.

Artbestämningen måste jag - åtminstone för tillfället - lämna därhän. Får kanske återkomma till den i ett senare skede. Uppdatering sker i så fall i det här inlägget.

Edit: Det verkar alltså vara så att familjen fjärilsmyggor är störtomöjliga att artbestämma (annat än i enstaka undantag) på basen av dylika bilder. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar