fredag 4 augusti 2017

slumpfynd på köksbordet

Utgångspunktens redaktion har varit ute på uppdrag som dock handlat om andra former av verksamhet än något som rör den här bloggens produktion.
Sedan tidigare finns det ändå en hel del material som ligger och väntar på publikation och de bilder som framledes kommer att fläkas ut på dessa sidor har redan uppnått en viss ålder. 

Havtornsbuskarna här i trädgården hade fått påhälsning av larver som spinner ihop de färska bladen längst ut på kvistarna. Två sådana kviständar togs in för undersökning i stereoluppen. Samtidigt skulle jag undersöka vilka fjärilar som livnär sig på havtorn.

Nästan omedelbums hade vi på köksbordet (där stereoluppen för tillfället hade positionerats) en gynnare som definitivt inte var någon fjärilslarv. Det var en hoppspindel som på typiskt manér knyckte omkring och spanade i alla riktningar.

Kameran var givetvis färdigt laddad för exponeringar eftersom jag ändå tänkte fotografera larverna.

Hoppspindeln visade sig vara en hällhoppspindel-hane. Visserligen är arten knappast gravt ovanlig i dessa trakter och en trädgård som denna innehåller antagligen en del lämpliga tillhåll. Men vi finns i dess norra utposter av utbredningsområdet och det är intressant hur det i bland slumpar sig. Två kvistar tas in för examination och med dessa följer en spindel jag inte riktigt förväntat mig hitta här hemma. Vad är oddsen? Hur många hällhoppspindlar finns i de totalt fem havtornsbuskarna?

I min föreställning är det ytterligare en tydlig fingervisning om att det finns oerhört mycket att upptäcka när det gäller småkrypen där ute. Man petar i någoting smått och simsalabim dyker oväntade fynd upp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar