Lögn, förbannad lögn och statistik.
Vill du att din naturrelaterade blogg ska locka besökare?
Ja då kan jag meddela att min besöksstatistik pekar på vissa samband mellan ämne och antal besökare. Tendenserna är tydliga. Visserligen kan jag inte lova att statistiken berättar hela sanningen, men vissa djur är helt klart mera populära än andra.
Mest omtyckt av alla djur här på utgångspunkten är storskarv. Jag har förstås ägnat flera oändligt långa inlägg åt denna så populära fågel, men vart och ett av dessa inlägg genererar antagligen fler besökare än alla spindelinlägg tillsammans. Jag skrev "antagligen" av den enkla anledningen att jag inte räknat - tar det bara som ett antagande baserat på snabb överblick och ett visst mått av känsla.
Spindlar är alltså ingen djurgrupp som tycks dra stora besökarskaror. Vilken grönfink som helst spöar t.ex. lätt Finlands nordligaste fynd av barkklotspindel (scrolla ner några decimeter). Men småkrypen verkar ändå vara föremål för ökat intresse. Det är inte bara fjärilar som attraherar en allt större skara människor som blir nyfikna på vilka organismer vi har runt omkring oss. Det kan t.ex. noteras via ett snabbt ökande antal medlemmar i Facebook-gruppen Spindelnätet samt ett antal andra Fb-grupper som specialiserat sig på diverse insektgrupper eller andra ryggradslösa småttingar. Steklar, tvåvingar, skinnbaggar och alla andra småkryp har numera diskussionsgrupper där glädjande nog även experter inom respektive områden är med. Det borgar för möjlighet att lära sig många nya saker om dessa djur - och det borgar för åtkomst till intressant fakta.
Den här bloggen är förstås inte tänkt som bloggosfärens största supernova. Vore jag intresserad av en sådan blogg skulle jag inte heller skriva om fåglar - nej inte ens om storskarv. Den bloggen handlar om att göra rawfood över öppen eld och dricka det där speciella morotsvinet i en moderiktigt inredd vildmarksstuga samtidigt som man trimmar skägget och läser fitnesstidningar iklädd senaste dagarnas inköpta plagg... vilka är en kombination av beställningar från någon lokal klädguru i Tasmanien och loppisfynd i Vexala. Möjligen har hängslena tillverkats av brännässlor som fått sjuda 17 sekunder i olivolja från Tursi.
Därmed levererar jag ännu en ynkligt liten vårspindelunge på typ 1,5 millimeter. Yttermera är det här inte ens ett spännande fynd. Pityohyphantes phrygianus (granbaldakinspindel) är en dussinspindel i våra barrväxter. Den här kom ur en liten gran. Några extra bloggbesökare lär den inte locka. Men jag gillar den ändå. Nästa inlägg är antagligen en minst lika vanlig liten krabat. Hoppas ni har tålamod att vänta på det inlägget. För det blir något alldeles extra vardagligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar