onsdag 16 mars 2016

Barkklotspindel

Suddvarning på dessa bilder. Precis som jag skrev i gårdagens inlägg har jag gjort de första "fält-proverna" med MP-E 65-objektivet. Förutom det smala skärpedjupet har jag antagligen en smula rörelseoskärpa i bilderna. Utöver det är bländaren (f16) på väg att bli onödigt liten. Skärpedjupet ökar en ynka smula men diffraktionen ökar - speciellt eftersom det effektiva bländartalet är större än så.
Men nog om fotograferandet med det objektivet just nu. 

De två första bilderna är manipulerade. Jag erkänner.
Spindeln klättrar nämligen egentligen upp för en hörnpelare på ett gammalt brunnshus. Samma gäller förresten larven i föregående inlägg. Jag har vänt dem för att "se" spindeln ur det här perspektivet istället - känns på något sätt mer informativt och som om man ser själva spindeln och dess former lite bättre. Det där är väl i och för sig en vanesak.

Imse Vimse spindel klättra upp för pelarn.
Plötsligt blev det frontalkrock med motivet jag postade i går. Spindeln kände på änger-larven en kort sekund och släppte sig därefter omgående en halvmeter ner längs livlinan.

Vad är det för spindel då? Det här honan är ca 1,5 mm men hon kommer att bli drygt 3 mm om hon inte blir uppäten innan dess. Hon tillhör en art som kan vara relativt variabel i färgsättningen. Grundmönstret är dock karakteristiskt och benens täta randning kännspak. Totalt sett pekade allt på Theridion mystaceum (barkklotspindel) och expertisen kunde även bekräfta att så är fallet. Visar sig vara det nordligaste fyndet hittills i Finland. Men den här spindeln finns säkert i Jakobstad, den finns säkert i Larsmo, Karleby och kanske Brahestad. Allt handlar om att någon ska se, artbestämma och rapportera. Så iväg ut med er nu. Det finns många saker att upptäcka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar