fredag 28 augusti 2015

Läderlapps-sudd

Någon av de kvällar jag hade igång nattlampor för att locka småkryp, cirkulerade fladdermöss tätt runt husknutar och intill gårdsträden. Försökte dokumentera dem.

Eftersom det är omöjligt att se mörka, snabba siluetter mot en nästan lika mörk himmel, är det omöjligt att hålla dem i kamerasökaren. Därigenom är det också omöjligt att köra med autofokus. Metoden var således att ställa fokus manuellt på det avstånd jag förväntade mig att de skulle flyga - vilket var ca 5 meter ovanför. Kameran var inställd på snabb serietagning och så fort en läderlapp fladdrade fram över mig försökte jag rikta kameran rätt och smattra på. Tyvärr började blixtbatterierna bli trötta och hann inte ladda blixten tillräckligt snabbt för att hinna med i serie-exponeringarna. Det blev med andra ord mest bara svarta bilder samt ett antal där ett fragment av fladdermusen bara skymtade längst ut i någon kant. De enda två bilderna med hela djuret i bild visade att jag borde ha justerat kamerainställningarna - vilket jag gjorde. Därefter såg jag inte längre till några fladdermöss och har väntat förgäves ett flertal kvällar.

Det är en smula knepigt att avgöra, men jag har för mig att det är den högst vanliga nordiska fladdermusen - Eptesicus nilssoni

Edit: Varför jag tippar nordisk fladdermus har förresten att göra med ljus-mörkerkontrasterna mellan under och översida, öronens storlek samt (kanske viktigast) att svanstippen verkar sticka ut en smula från flyghuden.


4 kommentarer:

  1. Undrar om man i misstag kan skrämma bort fladdermöss med ljud av olika slag. I varje fall mina blixtar viner högfrekvent då de laddas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Onekligen relevant frågeställning. En blixts jämna ljud torde väl inte i sig inkräkta på fladdermössens "sonar-ljud/eko" (eftersom det är korta "knack-ljud) men kan förstås störa på annat sätt. Finns undersökningar om fladdermöss i "ljudförorenad" miljö men jag har inte närmare koll på resultat och konklusioner. Det finns alltid något att läsa mera om...

      Radera
  2. I Sverige har fotografen Felix Heintzenberg givit ut en bok (Nordiska nätter − djurliv mellan skymning och gryning) med fotografier av nattaktiva djur, mycket fladdermöss.

    SvaraRadera