tisdag 21 april 2015

Söndagskväll vid Bådaviken

Mina besök till Bådaviken har varit ovanligt få med tanke på årstiden. Senaste vändan dit gjorde jag andra april. Då var det fortfarande mest bara is överallt.

På söndagskvällen (19.4) styrdes kosan äntligen åter mot fågeltornet. På väg ut från Nykarleby blev det några obligatoriska dokumentationer av fåglar på Mossahagen. En sådan bild är t.ex. den av de två tranorna här ovan.


På åkrarna vid Leppon (precis "innanför" Bådaviken) betade en samling grågäss.


Väl uppe på fågeltornet riggade jag upp det gamla FD 150-600-objektivet och jobbade resten av aftonen med knepigheten att hitta fokus... bl.a. på flygande fåglar som gråtruten t.ex. Alla bilderna härifrån och ner är tagna med det objektivet på kameran. Avståndet till de simmande bläsänderna är trots allt mellan 150 och 200 meter.


Ute i vattnet kunde jag räkna till tre olika arter andfåglar. Bläsänderna var talrikast. Hade förväntat mig krickor men sådana fanns inte närvarande.


Havsörnspassage är kutym. Tyvärr kommer de sällan särskilt nära. Det är ungefär som om de har ett specifikt stråk som de följer. Örnen på bilden ser ut att vara ett eller två år gammal.


Havsörnar är inte alls särskilt skojiga - ifall man är and alltså. Siluetten av rovfågel driver fram stressat cirkulerande över viken.


Då gäller det att hänga med ifall objektivet råkar ha manuell fokusering. Med det allt mer ljusfattigare skymningsljuset blir saken inte lättare. Men samtidigt får man börja laborera med rörelseoskärpa, som ibland kan vara hur kul som helst. Det är i lägen som dessa jag åter hyllar den digitala tekniken och dess gåva att låta oss ohejdat smattra på utan ångest över kommande framkallningskostnader. Man kan misslyckas hur ofta som helst.

Även bläsänderna kände att det var bäst att få flyga runt, runt, runt.


Totalt såg jag 14 st bläsänder i sju par.


Kvällstid är det motljus som gäller - om man står i fågeltornet och spanar ut över vattnet. Ko-betet senaste sommar (i kombination med vinterns is) har reducerat mängden vass mellan tornet och vattenspeglarna. Den här våren är det således riktigt bra sikt över viken.


Tre par gräsänder kunde jag räkna till. Den tredje andfågelsorten i viken var ett par knipor.


Små grupper grågäss flög med jämna mellanrum antingen hit eller dit över viken.


Längre in i viken står vassen tät. Där bor ett par tranor och ett par sångsvanar.


... Och gässen flög som sagt hit och dit.


Så småningom dök även en äldre havsörn upp. Hen flög på typiskt manér i nästan exakt samma luftspår som den tidigare.

Det blir ytterligare ett inlägg med bilder från söndagskvällen. Då presenteras en uppsjö av skymnings-tran-sudd-solnedgångs-motljus-blurr-bilder. Men det inlägget laddas upp en annan dag. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar