torsdag 2 april 2015

Varför inte ett ultragenomtypiskt aprilblogginlägg?

Förmiddagsprogrammet bestod idag en cykelrunda ut till Bådan. Jag ville se hur det utvecklar sig med det där töandet i viken borta vid fågeltornet.
Men innan man kommer sig fram till Bådaviken ska man passera diverse platser där det också finns möjlighet att se en fågel eller två. 
Ett sådant exempel kan vara gulsparv.

Det kan också vara en liten bråkdel av den söderifrån invällande sångsvansfronten.

Det tutas och trumpetas från alla tänkbara håll just nu.

Min fascination över dessa tio kilogram tunga klimpar och deras flygförmåga kommer aldrig att upphöra. Havsörnar och tranor må ha lika mäktiga vingar men viktmässigt går det ungefär två tranor/havsörnar på en sångsvan. Svanarna får verkligen jobba för sitt flygande. Inget fusk med termikvindar och miltals långa räkmackor glidflygningar här inte.

Förlåt kära tranor! Ville inte kalla er fuskare. Ni är prima ni också!
Mina första observationer av dessa fåglar gjorde jag för en knapp vecka sedan (27.3). Paret som idag delade åker med en samling grågäss ute vid Bådan, fick bli årets första tranor på kamerans sensor. Särskilt stor del av sensorn tog de dock inte upp.

Precis som jag misstänkte är Bådaviken fortfarande isbelagd. Samma gäller Bådabukten och allt annat vatten utanför viken. Som vanligt var det kråkfåglar (kråkor och skator) som förde liv runt fågeltornet. Några enstaka gråtrutar skränade på avstånd och ett par grågäss skorrade förbi.

Den traditionsenliga och uppriktigt menade utskällningen fick jag också. Herr och fru talgoxe tyckte att jag kunde ta mitt pick och pack och dra. Jag lydde!

Allt för långsam! Duvhöken satt på en stor sten relativt nära vägen där jag kom cyklande. Jag hann stanna, rikta kameran och nästan trycka av. Precis innan fotograferingsproceduren avslutades genom det sista avgörande momentet, hade höken lättat.

Fåglar man kan nämna, men som inte fick bli dokumenterade på grund av deras ointresse av att komma tillräckligt nära är: 
Sånglärkor och gråsiskor. 
Fåglar som inte alls syntes till men som brukar synas på dessa åkrar den här tiden på året är: 
Snösparvar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar