tisdag 1 april 2014

Vårflugorna

16:de mars var jag ute och testade kombinationen Panasonic GH2 med Canon FD 200 f4 Macro. Resultaten var inte bra. 28:de mars gjorde jag om proceduren men då hade jag monterat kameran och objektivet på stativ. Dessutom testade jag utrustningen mest för filmning men tog samtidigt också några stillbilder. Här är två av dessa bilder. 
Fortfarande är fotografierna inte vad jag önskar men det filmade materialet ser lite bättre ut. De kommer jag nog också att plocka upp här (och på YouTube) men precis som med kommande svanfilm (förra inlägget) så tar det sin tid med editerandet och det lär dröja flera dagar innan jag är klar.3 kommentarer:

 1. Jag har set personer som diskuterar att använda kylsprej för att sakta ned insekternas rörelser, men idén att locka dem med sockerlösning på blad är nog mera etisk!

  SvaraRadera
 2. Har också noterat det där med kylsprej. För min del får det ändå vara. Om jag inte hinner med när de snabbare rackarna rör på sig så får jag själv bli kvickare - eller egentligen läsa av deras rörelsemönster bättre så att jag vet när ett foto lämpligast kan tas.
  Myror är onekligen lite knepiga.
  Sockerlösning - antingen på lämpligt underlag eller t.o.m. en riktig "matstation" - har jag nog tänkt på men ännu inte genomfört. Dels skulle det vara intressant att se om man lyckas locka fram sådana man normalt inte påträffar. T.ex. sådana som gärna håller sig lite högre upp i träd o.dyl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...eller att få myrorna att hålla sig i still...

   Radera