lördag 5 april 2014

SvanälvenHärmed får även svanarna i älven komma ut på www i form av rörliga bilder. Materialet är alltså filmat 30.3 och omnämns också i ett tidigare inlägg.
Det blev nu rena långfilmen på 10 st minuter. Först ett ensamt par i en vak nära åmynningen, sedan ett högljutt gäng i höjd med åkern vid Dallunds och sist en lite mindre grupp nedan om kraftverket.

Blåsten skapade ett oerhört brus i mikrofonen trots att jag har en sk. "död katt". Försökte desperat redigera bort det men blev inte kvitt allt. Tack och lov var vindbruset i de lägre frekvenserna så jag kunde eliminera en del utan att påverka svanarnas och de övriga fåglarnas ljud.

Som vanligt ställbart till HD 1080p.
Youtube.


2 kommentarer:

 1. Hej! En riktig naturfilm har du fått till. Med autentiska ljud. Du fångade gräsandhanen fint, den som kom inspatserande från vänster. Du agerade snabbt. Igår var jag själv med om en lite ovanligare händelse, två svanar som idkade älskog mitt på ljusa dagen. Fick också några bilder, men endast stillbilder. Akten varade inte många sekunder så en kortfilm hade det blivit i vilket fall som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, tackar! Jag är ganska nöjd med mikrofonen men vindbrus är nästan ständigt ett bekymmer. Det är ju överhuvudtaget lite extra blåsigt den här tiden på året då marken värms upp och havet är kallt. Trots stadigt stativ och videohuvud så är dessutom hela utrustningen annars också vindkänslig. Med full brännvidd motsvarar objektivet 1200 mm på GH2-huset och det behöver inte blåsa mycket förrän skakningarna syns. När objektivet dessutom är så stort är det samtidigt en hel del för vinden att grabba tag i.
   Kunde nog ha klippt ner filmen ytterligare - det kan man nästan alltid. Har några fokuseringsmissar och annat knas som syns på sina ställen men som ändå fick komma med. Tror jag samlade ihop ca 70 minuter material totalt så för för varje hyfsad filmsnutt finns det minst 6 st usla.

   Radera