måndag 28 april 2014

Tranvardag i Bådaviken

Man kunde kanske tro att det är 1000 katter som ligger där nere i vattnet och spinner hysteriskt men så är inte fallet. Istället är det ljudet från grodhanar i full färd med att försöka imponera på honorna och få sina gener vidare till nya generationer. Nu är det ju så att grodorna inte riktigt får vara helt i fred med sina bestyr. Vikens tranor är nämligen inte alls främmande för att fräckt och brutalt avbryta grodornas förehavanden.

Här håller ett av tranparen på att söka nya jaktmarker. De vandrar ut över den största vattenspegeln och in på grundare område lite närmare fågeltornet. Armbågarna hålls upp ungefär som när man själv vadar ut för att simma i kallt vatten (allt vatten är numera för kallt att simma i). Gissar att det ändå - i tranornas fall - handlar om att inte blöta ner plymerna. Lite koketteri där.
Att tranorna vadar över istället för att ta till vingarna är nog främst en energigrej. Det kostar på i onödan att flyga en sådan kort sträcka helt enkelt.

De första bilderna togs med en felaktig inställning i en adapter-ring mellan huset och objektivet. De är därför oskarpa på ett lite lustigt sätt.

Närmare tornet finns ett område med mestadels kaveldun.

Tranorna vandrade dock vidare fram till vassen som står tät en liten bit längre ut.

Här inne i virrvarret stannade de upp och inledde sin frukost. Ibland kunde man genom kikaren skymta små armar och ben sticka fram från tranornas näbbar. Tranorna doppade upprepat ner grodorna i vattnet och sköljde dem några gånger innan de slukades.

Så småningom vandrade de tillbaka via den motsatta stranden (eller "vassväggen").

Tranor är stora fåglar och här belyses verkligen hur hög vassen de facto är.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar