söndag 4 juni 2023

Bådaviken 21.5. Del 8 - Diverse spindlar

Härmed verkar det som om jag lyfter fram "viktiga" spindlar i specifika inlägg (bl.a. hoppspindlar och krabbspindlar gånger två) och sedan gör det här pyttipannainlägget i vilket jag kastar in kvarvarande, lågprioriterat spindelkrafs. Tolkningen är fri.

Här ovan en av de där hopplösa täckvävarna jag tänkte på innan jag konstaterade faktum i samband med dokumenterandet av den bruna knotterspindeln. Jag har faktiskt inte gjort minsta lilla ansats att ens försöka artbestämma denna.

Pityohyphantes phrygianus, granbaldakinspindel, nerskakad från grankvist ute i strandskogen. Det finns inte många granar i nämnda strandskog och de som finns är små men knöliga och ganska täta. Troligen hyfsat gamla och långsamväxande.

Lavsnabblöpare, Philodromus poecilus, genererar inga gäspningar ute i den stora världen. Men här på utgångspunkten är arten trivial basvara med ringa effekt på ögonbrynens position.

Fortfarande subadult.

Ute i vassen hittar man vanligen arterna av släktet Larinioides - dvs. L. patagiatus (brämspindel) och L. cornutus (vasshjulspindel). De sitter dagtid normalt inne i sina vävda bon inuti vassvipporna och där brukar jag låta dem vara i fred. Deras Araniella-kusiner (gurkspindlar) hittar man också bland vassen. Den här unga individen var ute och vinglade i en tråd och då passade jag på att ta en bild. Art förblir osagt när det inte är en granskad vuxen.

Slutligen två små platbuksspindlar (fam. Gnaphosidae) som torde tillhöra släktet Haplodrassus.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar