onsdag 21 juni 2023

Bådaviken 4.6. Del 2 - Euura sp.

Denna gröna växtstekel (underordning Symphyta) är taxonomiskt hemma i släktet Euura
Det verkar råda en del justeringar inom just taxonomin för släktet och hela underfamiljen Nematinae. Flera arter har fått sina släkt och/eller artnamn ändrade under de senaste tiotal åren. I svenska Artfakta är någonstans i närheten av 200 arter listade för släktet och i Finland hela 261 stycken.

Tror inte att den här är möjlig att artbestämma med någon större säkerhet men jag har slängt ut 
långrev i ett stekelforum utifall rätt fisk råkar notera något som föranleder napp. Jag utgår från att stekeln hur som helst ingår i "bergmanni-gruppen" vilken inbegriper åtta stycken gröna/grönaktiga arter, eller möjligen någon av de två arterna i "oligospila-gruppen".
Dessvärre blev det bara denna enda bild och därmed är artbestämningsförutsättningarna antagligen avgjort sämre. Det tycks dock vara så att artbestämning bör göras genom granskning av detaljer i ovipositorn samt diverse detaljproportioner bl.a. på huvudet. Då hjälper inga fältbilder i världen.

Redigerar inlägget om/när expertsynpunkter inkommer.

Tillägg 22.6: Fick bekräftelse av Marko Mutanen, medförfattare till Revision of the West Palearctic Euura bergmanni and oligospila groups (Hymenoptera, Tenthredinidae) att artbestämning inte riktigt är möjlig på basis av bilden. Någon av arterna i bergmanni-gruppen i alla fall. Det tackar jag för!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar