torsdag 18 maj 2017

Snäckätande asbagge

Asbaggarna - Silphidae - är en familj som föga förvånande innehåller asätare. De vi kanske mest förknippar med asbaggarna är de vackert rödsvarta dödgrävarna ur släktet Nicrophorus.

Den här asbaggen är dock ingen asätare. Dess vetenskapliga namn är Phosphuga atrata och svenska trivialnamnet har blivit snäckätande asbagge. Första namndelen på grund av att den äter snäckor och andra delen för att den tillhör asbagge-familjen. Enkelt, logiskt, pedagogiskt och sakligt.

De blir uppemot 15-16 millimeter långa, de är relativt breda och när de störs drar de in huvudet mellan axlarna... eller typ liksom...

Det smala och något förlängda huvudet är ett praktiskt verktyg när baggen ska nypa tag i en snigel som dragit sig in i sitt skal.

Det finns flera snarlika asbaggar men just huvudets form är avslöjande. Mönstret på täckvingarna är förstås även det artspecifikt. En rödaktig variant av arten förekommer också, men någon sådan har jag aldrig fått ögonen på. Så där i allmänhet är det här en vanlig skalbagge vilken hittas gömd under diverse bråte på marknivå. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar