måndag 22 maj 2017

Flink och fläckig

Eftersom det senaste årets inläggsfrekvens varit lägre än antalet sannfinländare dömda för hets mot folkgrupp, känns den nuvarande takten rent av fartfylld. Här är dagens andra inlägg. Datorn går varm.

Phrurolithus festivus hittades på samma ställe som krypen i de två föregående inläggen. Fyndet är det första av arten i den här trädgården - om nu inte de föregående ägarna som bodde här mellan 1860-talet och 1980 råkade påträffa spindeln. Jag har dock inte hittat några anteckningar som tyder på sådana observationer. Men kallvinden är i och för sig full av böcker och häften jag inte gått igenom.

På svenska heter den här max 4 mm stora spindeln fläckig flinkspindel. Ganska sympatiskt namn om man frågar mig. Bildens hona är ca 3 mm.

Ursprungligen har släktet Phrurolithus sammanförts med Clubionidae (säckspindlar). Så småningom separerades de och plockades in under en ny familj med namnet Corinnidae (flinkspindlar) och nu finns det vissa som skulle vilja splittra även den familjen, varpå Phrurolithus-arterna (bara en i Finland) bör placeras i familjen Phrurolithidae. Huruvida det är vedertaget än vet jag inte.

På tyska heter Corinnidae-familjen förresten Ameisensackspinnen (myrsäckspindlar) och den gamla kopplingen till Clubionidae finns därmed kvar i namnet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar