söndag 14 maj 2017

Nordmatt

För två år sedan skakade jag ur en buske fram några pyttesmå juvenila spindlar vilka torde ha varit av släktet Incestophantes. Eftersom jag inte kollade deras undersida förblev den slutliga artningen oklar. När jag i fredags åter hittade en spindel ur samma släkte var jag förstås mer angelägen om att kontrollera dess - eller hennes - mage.

Den här gången handlar det undantagsvis om att inte se hennes epigyn. Det skulle i och för sig inte heller hjälpa eftersom hon uppenbarligen har något öms kvar innan hon är könsmogen. Epigynet framträder alltså inte så som det gör på en vuxen individ.

Men det som är avgörande i det här fallet är de ljusa fläckarna på undersidan. Främst den som skymtas precis framför spinnvårtorna. Incestophantes crucifer (korsmattvävare) är helmörk undertill, medan bildens I. kochiellus (nordmattvävare) har denna ljusa fläck. Saken alltså biff.

Exemplarets kroppslängd är ca 2,5 mm. Väldans tjusigt tecknad spindel må jag säga. Det är knappast bekvämt mellan skumplasten och plastfolien, men hon återfick förstås sin frihet efter ett par bilder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar