tisdag 30 maj 2017

Dvärggrävare

Tänker man på skalbaggarna inom familjen jordlöpare (Carabidae) föreställer man sig oftast den typiska stora, svarta snabbspringande racermodellen. Men familjen är stor och innehåller många olika typer av skalbaggar med vitt skilda anpassningar.

Lustigt nog har jag än så länge ingen bild på någon fullbildad skalbagge - inte förrän nu då alltså. Alla (fyra) tidigare blogginlägg med jordlöpare har bara innehållit larver. Härmed är det ändring på den saken och bloggredaktionen firar stort.

Dyschirius globosus är en max 3 millimeter liten plutt. Den heter dvärggrävare på svenska. Vi har ett antal arter av dessa midjeförsedda små rovdjur och den här arten är möjligen en av de vanligare. Dvärggrävaren vill främst ha någorlunda fuktig mark och förekommer t.ex. gärna i närhet till sjöar eller kust. 

Arten igenkänns på sin litenhet (en av de minsta), en kombination av de enskilda delarnas (pronotum & täckvingarna) rondör i förhållande till midjan, punkteringens mönster på täckvingarna, glansens färgtoner, samt benens färg och taggar.

Dessa djur tycks i huvudsak vara specifikt inriktade på att fånga och konsumera små kortvingar. Uppenbarligen är släktet Bledius viktigt som föda åt en stor del av de olika Dyschirius-arterna. Dvärggrävaren sägs dock främst jaga kortvingar i släktet Carpelimus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar