lördag 4 januari 2014

Sidenuppsnofsade hagtornsmatgäster

Får intrycket av att jag konstant kör med astronomiska ISO-tal och största möjliga bländare för tillfället. Men klockan var redan kring halv tre när jag tillfälligtvis avbröt mina trädgårdssysslor och hämtade ut kameran på grund av dessa sidensvansar. Den minst mörka delen av dagen var alltså redan över.

Två sidensvansar idag gjort återkommande besök i och under vårt hagtornsträd. Jag fick som sagt möjlighet kombinera deras närvaro med min kamera och tryckte av drygt 230 exponeringar i hopp om att åtminstone ett par av bilderna skulle få någon slags skärpa. De flesta exponeringarna blev på hela 1/20 och jag hade inget stativ. Däremot tog jag behjälpligt stöd av en gammal kökspall som råkade finnas tillhanda.

Normala år brukar koltrastarna tömma hagtornsträdet redan på hösten. Vi har haft två koltrastar som ständiga gäster i snart två månader men de har av någon anledning inte rört bären.

Hagtornsbären, som normalt är för stora för sidensvansarna, hålls mjuka tack vare värmen och nu kan fåglarna lätt hacka bären till lämpliga portionsbitar.

Speciellt sugna var fåglarna på de bär som redan ramlat ner på marken.

Sidensvansen är verkligen en särling bland våra fåglar.

Dagens trädgårdssysslor handlade också om att fotografera fåglar men på annat håll och på annat sätt. För rätt länge sedan fick jag nämligen en kameraförsedd holk. Det var dock något sent för att holken skulle komma att användas i häckningen i våras och jag har dessutom först nu fått ordning på mjukvaran som ska hantera bildmaterialet från kameran. Idag har holken äntligen blivit "uppkopplad" och jag får följa med huruvida någon fågel nyttjar den som övernattningsplats i vinter. Avföring fanns i holken så nog verkar den ha använts i alla fall. Jag lär väl återkomma kring den saken vartefter.


4 kommentarer:

 1. Fina bilder på Sidensvans.
  Inte lätt att fota när dagen aldrig blir till dag.
  Hade också en flock sidensvansar nära i äppelträdet i em......fick kasta bilderna som var alltför brusiga pga höga ISO-tal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ett fåtal av dem blev bättre än jag vågade hoppas.
   Nej verkligen! Jag hade 2500 och 3200. Kamerahuset (Canon 60D) arbetar rätt bra upp till 1600 men därefter försämras det snabbt.

   Radera
 2. Kan du berätta mera om holken med kamera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut!
   Jag frågade aldrig var den köptes. Brukar inte göra det då det gäller gåvor :)
   Men jag har för mig att det var på något av varuhusen i Jakobstad.
   Med holken följde kamera och ca 35 meter sladd.
   Kameran är infraröd och analog. Det senare skapade lite problem när det gällde att få den kopplad till datorn.
   Men jag ska inom kort skriva ett inlägg om problemen, lösningarna och allt annat som rör det hela.

   Radera