lördag 19 oktober 2013

Spindlar i källarmörkret

Jag är smått osäker men gissar att det här är vanlig husspindel - Tegenaria domestica. Vanlig husspindel kan komma upp till en kroppslängd på "bara" ca 11 mm jämfört med arten T atrica som kan bli 18 mm och således fått namnet stor husspindel. Exemplaret på bilden är dock bara ca 6 mm långt.

Källaren är givetvis ett ställe där en hel del spindlar huserar. Mat hittar de också. I taket sitter stickmyggor som nog placerat sig där för att övervintra. Fjädermygg ser man också. Husspindlarna bygger  trattformade nät i vilka de lurpassar. 

En annan spindel som finns i flera exemplar i vår källare är Metellina merianae vilken fått det svenska namnet bryggspindel.
Åter igen bör jag dock påpeka att artbestämningen är något osäker - speciellt för de två första fotografierna av spindeln i fråga. 

Den här bilden och föregående visar nämligen två riktigt små spindlar. De har en kroppslängd på bara ca 3-4 mm så om de tillhör arten jag tror - alltså bryggspindel - så har de en hel del millimetrar kvar innan de kan kalla sig fullvuxna.



En minst sagt fullvuxen M merianae springer också omkring i källaren. Med våra mått mätt blir dessa spindlar ganska stora. Kroppslängden på den här honan är ca 11 mm och frambenen adderar väl ytterligare 15 mm. "Springer omkring" är kanske att ta i. Dessa spindlar bygger hjulnät i vilka de ofta sitter med med sina långa främre benpar framåtsträckta. De lever gärna på lite fuktiga platser så det är ingen överraskning att man hittar dem i vår källare. 

Senast jag såg arten i vår trädgård var för tre år sedan. Då var det en betydligt gråare hona som hade sitt nät bakom komposten. Bilden nedan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar