måndag 28 oktober 2013

Gårdsmatning och många kvistar

När vi äntligen kom igång med vintermatningen blev det varmt. Men fåglarna behöver givetvis ändå bygga upp fettreserverna så det är ju bara att mata på.
Idag har vi haft grönfinkar på besök. 

Bollpilen är ett omtyckt tillhåll. Tätt med grenar och kvistar.

Av någon anledning har denna nötkråka också fattat tycke för bollpilen. Normalt brukar de använda gårds-ekens långa, grova horisontala grenar.

Talgoxen undersöker holken i vilken det finns en kamera monterad. Vi har inte haft den kopplad till någon dator ännu (kompatibilitetsproblem) men det torde kunna lösa sig inom kort.


2 kommentarer:

  1. Ja, nattetid används väl även holkarna även under vintern (förutom att t ex sparvugglan kan använda en holk som förråd), men man undrar ju om fåglarna kryper ihop tillsammans i holken? Eller om de sitter och fryser ensamma i varsin holk?

    SvaraRadera
  2. Så är det nog. Åtminstone mesarna och pilfinkarna nyttjar vintertid holkarna som övernattningslokaler. Vi brukar rensa ur och plocka in nytt bostadsmaterial på sensommaren/hösten för att minimera antalet små blodsugare eller risken för eventuell sjukdomsspridning. Den här hösten har det dock ännu inte blivit gjort. Innan fåglarna tar holkarna i besittning på våren är det en ny genomgång. Vid något enstaka tillfälle har då också avlidna övervintrare påträffats.

    SvaraRadera