tisdag 5 mars 2013

Ur arkivet 4 - samt lite om fotografier

Dagar då inget särskilt hänt (vardag och jobb hela dagen) känner jag att jag utan problem kan plocka in gammalt bildmaterial utan att alla gånger försöka förankra det i något dagsaktuellt (och ja, bloggen är min egen så jag torde ju ha bestämmanderätten).
Därför fortsätter jag rota i arkivet och tar idag fram islandskniporna som gjorde strömänderna sällskap i en fors på norra Island en septemberdag 2012. Tyvärr var det inte många minuter till förfogande när det gällde att hinna ta bilder och dessutom var det en synnerligen mulen dag som närmade sig skymning. Jag skyller alltså än en gång på yttre omständigheter när bildkvaliteten sviktar men samtidigt kunde jag ju faktiskt undvika att publicera sådana fotografier. Men det gör jag inte - inte alltid i alla fall. På en blogg som denna känner jag inte att det alltid är fotografiets tekniska kvalitet som är det primära.
För ibland är det tillfället som är det centrala och fotografierna är en dokumentation av tillfället. Det är precis samma som med bilderna av sparvhöken ett par inlägg tillbaka och det är skäl att fundera över syftet med bildmaterialet. Är det att skapa ett perfekt fågelporträtt? Är det att låta fågeln agera på ett specifikt sätt? Är det att utnyttja fågeln? Är det att skapa naturfotohistoria? Är det dokumentärt och i så fall på vilket sätt? Är det en blandning av flera syften och målsättningar? I mitt jobb (som är mer annat än just foto) är detta ständigt återkommande frågor och långt fler frågor kan ställas men jag avslutar härmed och överlåter till kniporna istället... Inga kommentarer:

Skicka en kommentar