lördag 14 oktober 2023

Nationalnyckeln. Lungsnäckor

I våras kom Nationalnyckelns andra volym om snäckor ut. Den första volymen inbegrep marina grupper och i den andra var det dags att ta i tu med lungsnäckorna bland vilka många är landlevande och - några av dem - välkända för alla som exempelvis är trädgårdsintresserade.

Jag fick hem några böcker i början av maj och först nu har jag kommit på att jag kanske också kunde göra ett litet inlägg om böckerna. Det är ändå så att jag fick glädjen att vara aktivt med om tillblivelsen av volymen i fråga.

Boken är skriven av Ted von Proschwitz, Kenneth Lundin och Jonas Roth. De många fotografierna i boken är primärt tagna av Jonas Roth. Min andel av arbetet var illustrationerna. Huvudsakligen handlar det om morfologi-/anatomibilder av såväl hela djur som genitalier. Några detaljillustrationer och förklarande illustrationer tillkom också.

Totalt handlar det om över 1300 bilder på 528 sidor fyllda av taxonomi, morfologi, biologi, ekologi samt artbestämningsnycklar följda av ingående artpresentationer med beskrivning över ekologi och utbredning. Mitt bidrag på ca 60 illustrationer (beroende lite på hur man räknar) är numerärt ganska blygsamt bland dessa höga siffror.

Illustrationen ovan finns inte i boken. Därför tyckte jag det är en smula kul att lägga upp den här i stället.
Ja, eller egentligen finns den också i boken, men där är den separerad i fem olika bilder i vilka matsmältningssystem, blodomlopp, genitalier, muskulatur och nervsystem visas separat för att ges tillräcklig synlighet. I den här versionen skymmer som synes lungan och mittarmskörteln (levern) i stort sett alla andra organ som trängs inne bland vindlingarna.
Genomskärningsbilden är baserad på vinbergssnäcka men är i viss grad schematisk. I boken finns förstås text och pekare för respektive organ.

Spermatofor av mördarsnigel Arion vulgaris. En spermatofor är ett paket med spermier och det är ett sådant "paket" lungsnäckorna överför till varandra i samband med parning. Spermatoforernas utseende är artspecifika precis som gentitalierna. Hos arter med i stort sett identiskt (eller överlappande) utseende är det ofta enbart genom genitalierna man kan göra säkra artbestämningar.

Mördarsnigel? Den heter ju spansk skogssnigel!
Nej, arten fick mördarsnigel som officiellt svenskt trivialnamn i samband med 'artdatabankens genomgång av lungsnäckorna i samband med bokarbetet. Orsaken är bl.a. att spansk skogssnigel inte stämmer med artens ursprungliga geografiska hemvist vilket är i Frankrike. Ett vilseledande namn alltså.

Man kunde väl kanske ha gett den namnet fransk skogssnigel, men då skulle man varje gång namnet nämns ha fått nämna någondera "populärsynonym" mördarsnigel eller spansk skogssnigel. Således nyttjades det namn som tidigt myntades när arten först dök upp i Sverige och som följt med ända sedan dess. Det är väl inte ett särdeles populärt namn och jag har noterat att ganska många vägrar använda det och fortfarande benämner den spansk skogssnigel.

Snyltsnäckorna (fam. Pyramidellidae) är en spännande grupp marina snäckor som suger kroppsvätskor ur andra marina djur som t.ex. kalkrörsmaskar eller musslor. I bilden ovan är det arten torntandsnatting Odostomia turrita som sträcker fram sin taggförsedda sugsnabel för att få sig ett skrovmål ur tentaklerna av en trekantsmask Spirobranchus triqueter.

Schematisk morfologi-/genomskärningsbild med utgångspunkt från Odostomia unidentata.


En stor del av illustrationerna var dylika förenklade anatomibilder av de nedre (närmast könsöppningen belägna) genitalierna hos sniglar och en del snäckor. Här visas större bärnstenssnäcka Succinea putris.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar