måndag 2 oktober 2023

Frill 6.8. Del 19 - Eriothrix rufomaculatus

Ibland får man glädjen över att inte behöva slå i obefintlig litteratur för att via den lära sig att insekten man hittat enbart kan artbestämmas genom att torkas och, i sken av nymånen, malas ner i en silvermortel samt därefter blandas med hudavskrap från delfintrampdynor och blod ur sju enhörningsvingar varpå det hela, över glöd av eldade pirat-träben, ska sjuda till en trögflytande gröt som därefter vid Stonehenge måste belysas av vårdagjämningens första solstrålar till högläsning av Descartes Discours de la méthode pour bien conduire sa raison et chercher la vérité dans les sciences.

Parasitflugan (fam. Tachinidae) Eriothrix rufomaculatus har ingen förväxlingart här i dessa trakter. Åtminstone inte så länge man har en bild där vingribborna syns. Tvenne sällan rapporterade arter i samma släkte kan eventuellt ställa till bekymmer. Men de kan, så vitt jag noterat, alltså åtminstone kännas igen på just skillnader i vingribborna.

Arten är vanlig i hela landet utom kanske längst i norr. Värddjur är larver ur ett flertal olika fjärilsfamiljer så som Crambidae, Erebidae, Lasiocampidae och Yponomeutidae.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar