måndag 18 september 2023

Frill 6.8. Del 4 - Tenthredo i arcuata-gruppen

Det luktar väl mest Tenthredo notha, men för säker artbestämning krävs insamling och mikroskopering. Förväxlingsarten häromkring är T. arcuata
Längre söderut (primärt i Sverige) finns även T. brevicornis och tillsammans ingår de i vad som kallas "arcuata-gruppen". Dvs. en grupp arter som är svåra eller omöjliga att artbestämma enbart på habitus. Ett annat exempel på detta är "aureolus-gruppen" bland snabblöparna.

En snabb koll på laji.fi gällande fynd av respektive art ger vid handen att många egentligen helt osäkra (icke granskade och bekräftade) artrapporteringar gjorts för både T. notha och T. arcuata. Det går alltså inte att dra några slutsatser beträffande deras egentliga förekomst eftersom rapporteringarna mycket väl kan vara felaktiga. I dylika fall är risken alltid stor att man på basis av felaktiga artbestämningar - eller rena gissningar - får en skev bild av arters förekomst varpå nya rapportörer börjar missa eller förbise potentiella förväxlingsarter pga. den stora mängden av en viss art.

Ett typexempel är när alla inrapporterade sammetskvalster i släktet Trombidium tenderar hänföras till arten T. holosericeum trots att de inte är mikroskoperade och trots att det finns fler arter i landet.

Båda bladstekelarternas larver antas leva på vitklöver (Trifolium repens) och åtminstone T. notha tros även finnas på kråkklöver (Vicia cracca). De vuxna steklarna i släktet besöker som synes blommor men livnär sig även som predatorer.

Tillägg 16.10.2023: Här en bild tagen några dagar senare. Där syns hur bakkroppen ser ut på ovansidan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar