fredag 8 september 2023

Bådaviken 5.8. Del 8 - Parasteatoda sp.

5.8 var jag primärt på spaning efter krabbspindlar och skulle samtidigt se om en ny generation lavsnabblöpare kunde tänkas vara synliga. Ögonen hölls även öppna för hjulspindelnät med tanke på utökandet av bildarkivet på marmorspindlar.

Mellan två alar stående intill varandra fanns ett nättrassel spänt på ungefär en halv meters höjd. Jag fick spontant för mig att ta en bild av den i nätet upphängda lockespindeln och skymtade då en spindelhona med sin äggsäck under ett tak av ihopdraget björklöv. Tog ett par bilder med spindeln synlig också. 

Konstaterade att det eventuellt verkade vara en fröspindel så vitt jag kunde se med mina ögon genom ett par numera otillräckliga glasögon. Tänkte inte så mycket mer på det annat än att det eventuellt skulle betyda ett nytt inhemskt artkryss samt obefintliga problem med att få arten bekräftad senare med bilderna på stor skärm hemma vid datorn.

Och visst var det en fröspindel - om än en blek sådan! 
Vad jag tidigare inte hade riktig koll på var dess utbredning i Finland.

Här i landet finns tre arter i släktet Parasteatoda (fam. Theridiidae, klotspindlar).
Vanligast är nämnda P. lunata, fröspindel. Den visade sig vara rapporterad endast sydost om en linje mellan Åbo, Tammerfors, Jyväskylä och Kuopio.
Det betyder att mitt fröspindelfynd är 200 km från det närmaste (Jyväskylä) av de övriga observationerna i landet. Hela västra Finland norr om Åbo har alltså hittills varit total fröspindel-öken. Riktigt kul med andra ord!

Nästflest observationsrapporter gäller P. tepidariorum, växthusspindel. Det svenska namnet förmedlar var den vanligen är fyndad här uppe i de nordiska länderna. De relativt få observationerna (18 st på laji.fi) i Finland torde också vara knutna till just växthus.

Mest sällan rapporterad är P. simulans, husklotspindel. På laji.fi är fyra fynd rapporterade och ett av dem är inte kvalitetssäkrat, men troligen ändå korrekt artbestämt. Jag känner till ytterligare ett fynd på samma plats i Tvärminne där Pontus Palmgren gjorde Finlands första observationer av arten 1961. Totalt rör det sig om fem fynd på tre orter.

Postade fyndet i en svensk spindelgrupp på Facebook. Då hävdades det i kommentarsfältet att jag hittat P. simulans
"Nej, det måste väl ändå vara en blek P. lunata. P. simulans finns liksom knappt på kartan i Finland!" - tänkte och skrev jag.
Men nej. Klotspindelexpertisen såg inget annat än P. simulans framför sig. 
Vidare diskussion med expertis utesluter inte P. lunata eftersom det finns bleka sådana, men de synliga karaktärerna pekar i det här fallet ändå mot P. simulans.

Tyvärr är bildmaterialet aningen för för magert för definitiv bekräftelse och "överbevisning". 
När jag postade bilderna hade det gått en månad sedan de fotograferades och jag misstänkte att det skulle bli ruggigt svårt att återfinna honan (eller ytterligare en individ) samt att hon sannolikt redan var död efter äggläggningen. 
Här sitter jag således med en sannolik, men obekräftad, Parasteatoda simulans
Redan en fröspindel skulle föranleda firande med glass. 
Husklotspindel är uppe på champagne-nivå. 
Jag vet vad jag gör i Bådaviken nästa sommar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar