måndag 25 september 2023

Frill 6.8. Del 10 - Lysingbi

Lysingbi, Macropis europaea, är ett nytt artkryss för min del. Ett trevligt nytt artkryss också... om man nu ska värdera artkryss på det sättet.

Mestadels är observationer av lysingbi rapporterade från södra delen av landet men längs västkusten upp till Torneå finns ganska många fynd som indikerar att det inte är en särdeles ovanlig art.

Bakbenen med sina långa, täta ljusa hår på skenbenet och svarta hår på fotens första led gör att lysingbi inte förväxlas med andra bin häromkring. Biet ovan har i och för sig kladdat fast pollen på sina byxor, men det oaktat är det lätt att se viket bi det handlar om. 

Lysingbi och övriga arter i släktet hänförs till sk. "oljebin", en icke taxonomisk grupp bestående av vitt skilda släkten ur olika familjer. Gemensamt för "oljebina" är att de använder olja i stället för nektar när de tillverkar larvernas matförråd. Oljan används dessutom i konstruktionen av bocellerna. Många "oljebin" gräver sina bohålor i fuktigare mark nära vatten och oljan gör bocellens vägg mer vattentålig.

Släktet Macropis nyttjar oljeproducerande arter i släktet Lysimachia. Lysingbi är knutet till arterna strandlysing (L. vulgaris) och praktlysing (L. punctata).
I hittills gjorda växtinventeringar hittas för närvarande ingendera art inom Frill. Någon av dem kan ändå mycket väl växa närbeläget i diket som avgränsar området mot intilliggande industriområde. 
Strandlysing är hur som helst rapporterad från inte allt för avlägsna ställen i stan och möjligen ganska vanlig längs älven som ju inte är mer än några hundra meter bort.

Topplösa (L. thyrsiflora) är hittad i området (Frill) men den hör inte till de oljeproducerande arterna i släktet och ska således inte locka lysingbi annat än möjligen tillfälligt pga. utsöndrad doft. 

Det är ju inte heller säkert att lysingbina har sina bohålor inom området. De kan sannolikt även bara vara tillfälliga besökare när de behöver tanka energi för egen del och då landar i nektarproducerande blommor precis som på bilderna.



Referenser:

Cederberg, B., Holmström, G., Hall, K. & Berg, A. 2022. 
Uppsala: SLU Artdatabanken.

Schäffler et al. 2012.
Annals of Botany. 2012. Jul; 110(1): 125 - 138

Danforth, Bryan N., Minckley, Robert L., Neff, John L. 2019.
The Solitary Bees. Biology, Evolution, Conservation.
Princeton University Press


2 kommentarer:

  1. De adulta lysingbina lever dock på nektar och hanarna endast på nektar och då återfinns de ju på andra växter https://doi.org/10.33338/ef.84171

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar och länk!
      Jo, precis! Det var det jag ordade om i sista stycket men det blev nog aningen vagt formulerat.

      Radera