söndag 4 september 2022

Silltrut anno 2022

21.7 var det dags för en av säsongens sista aktiviteter i den lokala uppföljningen av silltrutarnas ungproduktion som i början av säsongen inleds med boräkning, ringmärkning av ungarna samt slutligen spaning efter stora/flygga ungar och eventuella prederade sådana.

Under gömslespaningen i andra halvan av juni försöker man alltså få syn på och räkna de ungar som fortfarande lever samt således nå en ungefärlig siffra för hur väl häckningen lyckats. 

Under tidigare år har jag passat på att ta en del närbilder av fåglarna (se länkar längre ner), men de senaste omgångarna har fotograferandet fallit bort en smula. Dessutom har jag suttit i ett gömsle som inte varit så nära trutarna. Några "traditionella" ströbilder blir det ändå.

Silltrutinlägget kröns paradoxalt nog av en gråtrut (första bilden) med det för tiden typiska molnet av fjädermygg runtomkring sig.

Därefter en fisktärna.

Och så förstås - i ett silltrutinlägg - en av silltrutföräldrarna på spaning i närheten av sin boplats.

Nedan en avståndsbild av kärrsnäppa som alltid syns under gömslespaningarna. De är då på väg söderut och stannar till här och var i skärgården för att tanka energi.

Silltrutarnas häckningsframgång skiljer sig rejält mellan de enskilda "små-kolonierna" i området, men som helhet verkar det ändå ha blivit ett relativt bra år med hållbart antal flygga ungar i flera kolonier. Rapport för 2022 erhålls via Jakobstadsnejdens Natur något senare under året.

Gott häckningsresultat är av vikt eftersom silltruten i Östersjön (nominatformen Larus fuscus fuscus) haft en besvärande negativ populationstrend under lång tid. Det finns ännu inte mycket som tyder på att den nedåtgående trenden skulle brytas och än mindre svänga här på finska sidan av Kvarken men i de lokala kolonierna verkar antalet häckande par för närvarande i alla fall inte minska i någon alarmerande omfattning. 

- 2021 - inget inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar