söndag 27 december 2020

Slätnackad bistekel och svamp

Någon som kommer ihåg det här inlägget från juli 2019?
Om du gör det är du värd ett pris.

Stekeln sparades och tanken var givetvis att dokumentera både den och svampen mer ingående. Nu närmare ett och ett halvt år senare är det äntligen gjort. En av orsakerna till detta är att mitt dokumentationsarbete med insamlade steklar från senaste sommar råkade "nå fram" till tre Gasteruption-hanar. Jag tar mig alltså sakteliga fram stekel för stekel bland de insamlade och de avverkas i den ordning som de efter monteringen slumpmässigt placerats i lådan av obestämda och odokumenterade exemplar.

När jag noterade att de tre hanarna var Gasteruption jaculator (slätnackad bistekel) slog det mig att jag hade den svampinfekterade honan i en annan låda och då fick även hon landa i makrostudion.

Alla tre hanarna är hittade i ett av trädgårdens växthus. Deras längd är 10 - 11 millimeter. Honan är 17 mm (kroppslängd) och storleksskillnaden är alltså markant. Hennes ovipositor är också 17 mm. Honans bakkropp är 11 mm och således lika lång som hanarnas hela längd.

Jag har faktiskt aldrig sett Gasteruption-hanar i fält - åtminstone inte sett bisteklar som jag med säkerhet konstaterat vara hanar. Tippar att hanarna lever något mindre exponerat jämfört med honorna vilka förstås ofta syns när de söker värddjur att lägga ägg på samt ofta tycks besöka blommor. Återkommer till parasiterandet längre fram.

Den insamlade honan hade som sagt drabbats av någon svamp. När hon hittades var delar av den framträngande svampen relativt ljus.  Någon gång kort efter hon togs om hand har svampen även trängt ut mellan mesoscutum och pronotum (se nedan).

Jag får intrycket av att svampen är orsaken till stekelns död och när jag sökt på svampar som angriper steklar på motsvarande sätt som Entomophthora-svampar vilka går på olika flugor (Diptera) kunde jag inte hitta ett endaste dugg. 

Så när jag hade lagt upp bilderna och frågorna i en fb-grupp för svampar fick jag av expertisen på den sidan rådet att kontakta mer specialiserad expertis. Det är gjort nu. Ett mail med bilderna har skickats och vid behov skickar jag hela stekeln. Får återkomma med mera kring detta om eller när svar erhålles. Ska då samtidigt återkomma med hänvisning och tack till alla inblandade som varit med om att räta ut frågetecknen.




Hela mun-anordningen med tunga och palper är utfälld. Om det har något med svampen att göra vet jag inte. Den tränger visserligen ut vid basen och kan kanske förmodas pressa på en smula. Samtidigt är det inte ovanligt att bin och en del andra steklar dör med hela apparaturen utfälld på det här sättet. Även den ena hanen har sin tunga ute.

Bisteklar parasiterar larver av vedlevande solitära bin i släktena Hylaeus (citronbin) och Colletes (sidenbin) samt möjligen bin i släktet Osmia (murarbin) och Megachile (tapetserarbin). Således ska ovipositorn penetrera värdarternas cellväggar i bohålorna men behöver inte "borra" i ved likt en del andra parasitsteklar med motsvarande långa äggläggningsrör. De mindre Gasteruption-arterna med kort ovipositor kan gå in i binas bohålor vid ägglägning. Strategierna är således aningen olika.

Det är toksvårt att hitta lämplig belysning för att få vettiga bilder på så här tunna äggläggningsrör. När de dessutom är delvis transparenta blir det svårt att skapa ljussättning som tydligare visar deras plastiska form och enskilda skenor. Om jag tolkar de två första bilderna korrekt är de dorsolaterala - dvs. man ser ovipositorn snett ovanifrån och från sidan. Den övre halvan torde alltså vara någorlunda snett riktat mot kameran. Tänderna är ganska små på övre halvans spets.

I bilden ovan torde ovipositorn ses någorlunda underifrån och de två undre halvorna/skenorna dominerar. Det längsgående "skarvet" mellan skenorna syns enbart ute i spetsen. 

Slutligen några kompletterande detaljbilder av hanarna:






Referenser:


Kees van Achterberg, Ali talebi
Review of Gasteruption Latreille (Hymenoptera, Gasteruptiidae) from Iran and Turkey, with the description of 15 new species
ZooKeys 458: 1-187 (28 Nov 2014)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar