fredag 12 juli 2019

Svampangripen bistekel

I en fältvädd (Scabiosa columbaria - en förädlad form: "Butterfly blue") hittades denna bistekel - Gasteruption jaculator. Tog förstås några bilder. Noterade också att den var väldans orörlig och började förstås undersöka om den alls levde.

Det gjorde den inte.

Insekter som inte lever men som är i fysiskt hyfsat skick tas självfallet om hand och införs i samlingen. En närmare kontroll visade att stekeln är svampangripen. På första antennleden, runt mundelarna samt mellan Propleuron ("halsen") och resten av mellankroppen tränger svampen ut. 

Utseendemässigt påminner det en hel del om de Entomophthora-svampar som angriper olika flugor. Jag kan i skrivande stund inte svara på om svampen är orsaken till stekelns död eller om den kommit post mortem. Har sökt efter artiklar som berör dylika parasitiska svampar på steklar men inte hittat något som berör just dessa steklar. Har också lagt ut förfrågningar bland "hymenopteristerna" på det allvetande internätet men ännu inte fått något svar. Blir väl skäl att återkomma till detta om några ledtrådar dyker upp.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar