tisdag 16 juli 2019

Två småkryp i en smäll

Brukar tidvis vara tätt mellan spindelinläggen, men på senare tid har det varit aningen sparsamt med sådana på dessa sidor. Fokus tenderar ju bölja lite hit och dit mellan småkrypsgrupperna. Dessutom beror allt på lite vad man håller på med och vilka kryp man då oftast påträffar.

Därför är det dags för bot och bättring angående spindlar. Själva spindeln är i och för sig ingen nyhet för bloggen. Det är en liten bryggspindel-unge på två millimeter mellan ögon och spinnvårtor. Eftersom ögonen inte riktigt räcker till för att verkligen se vad dylika småttingar är för modell, så brukar jag nyttja kameran till att förstora upp och se närmare... och förstås artbestämma om så är möjligt. Att detta var en bryggspindel kunde jag se i kamerans skärm. 

Vad jag inte noterade under den korta och lite slentrianmässiga fotosessionen var skräpet på sidan av bakkroppen.

Detta skräp är då alltså en stekellarv - för inte är det väl bara ett litet sandkorn? Efter lite koll i litteraturen och dubbelkoll med expertis är det enbart Ichneumoniden Megaetaira madida som angriper dessa spindlar. Därmed är det både en ny art för bloggen och trädgården - utifall jag inte har några bilder av vuxna steklar i högen av oidentifierade kryp.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar