onsdag 15 juli 2020

R. persuasoria in i absurdum?

Förlåt, förlåt, förlåt!
Men i stället för att uppdatera det här inlägget publicerat 10.7 så gör jag ännu ett inlägg med Rhyssa persuasoria. Dessa bilder togs kort efter jag publicerade nämnda inlägg. Bilderna är med andra ord mycket mer färska än de föregående bilderna och vi ser här samma hona som fortsätter att lägga ägg.
Hon har således varit verksam i snart en hel månad och besökt granveden många gånger om.


I det här inlägget om och med kusinen Rhyssella approximator ordade jag kort om plåtarna på undersidan av bakkroppen - tergiterna - och deras funktion som stöd för ovipositorn medan stekeln borrar i träet. I bilden ovan borrar hon inte längre, utan är i färd med att dra ut äggläggningsröret. Därför är det inte pressat mot buksidan och därmed syns tergiternas "ränna" i vilken ovipositorn placeras för att öka stadga och säkerligen kraften under borrandet.



Även när ovipositorn dras ut förskjuts dess ovan- och undersida av och an genttemot varandra. Vid basen av ovipositorn syns i bildserien nedan en skillnad på kanske 2 mm. I mittenbilden är den [i bild] övre halvan indragen och i de två andra är den mera utskjuten jämfört med den [i bild] undre halvan.
Egentligen är det dock ovipositorns undre halva/skena (eg. ett par sammanfogade skenor) som är uppåt i bild.




Senare på kvällen hittade jag en riktigt liten hona som också var i färd med att borra (bilden nedan).
I några bilder kunde jag notera att hon hade ett sämre fungerande ben (andra benparets högra ben) vilket den första honan jag upptäckte 15.6 också hade. En närmare koll på de gulvita fläckarna visade dock att det inte rör sig om samma individ.

Ett frågetecken jag har kring de mindre honorna som observerats och dokumenterats är att de alla har mörk coxa (höft) på alla benparen. Är i skrivande stund lite osäker på hur det ser ut med variation som inbegriper just färgen på coxa inom den här arten. Hoppas få återkomma till det. Gissar att det här inte är sista inlägget med Rhyssa persuasoria.

Edit 16.7.2020: Se kommentarerna ang. färgvariation.



2 kommentarer:

  1. Jo, variationen i färg på Rhyssa persuasoria coxa har studerats vetenskapligt 1974, av Australienska forskare: https://doi.org/10.1017/S0007485300035951 "In a separate morphological analysis, the ooiour of the coxae was sco{:erd L-5 according to their colour: 1, all pale yellow ; 2, some brown and some yellow ; 3, all brown ; 4, dark brown, with occasionally one pair, usually coxae III, black; 5, all black" Artikeln finns också tillgänglig via researchgate

    SvaraRadera
    Svar
    1. Suveränt!
      Stort tack!

      Tänkte att det rimligen måste finnas beskrivet men drabbades av latmask - eller andra göromål - och lade just då när inlägget skrevs inte ner så mycket tid på ämnet.

      Radera