onsdag 1 juli 2020

Bådaviken 21.6. Del 7 - Gonotropis gibbosa

På undersidan av en alstam (död) som vält och fastnat mot andra träd i vågrätt läge en dryg meter ovanför marken skymtade jag en liten plattnosbagge (fam. Anthribidae).

Det blev kroppsligen rysligt komplicerat att få några bilder av den men här är resultaten i alla fall.

Baggen är onekligen både tjusig och lite lustig i sin uppenbarelse. Storleken är beskedliga 5-6 mm.
Arten ska vara Gonotropis gibbosa vilken tidigare ingick som en variant av arten G. dorsalis. Uppenbarligen har man ännu inte i Finland skilt de båda arterna åt och således förekommer endast D. dorsalisLaji.fi. Skillnaden arterna emellan uppges vara framkanten på den stora ljusa fläcken på täckvingarna. Hos D. gibbosa vänder den ut en bit framför de två stora knölarna medan fläckens framkant hos G. dorsalis bildar två framåtpekande spetsar mellan knölarna.

Larverna lever i innerbarken på lövträd som nyss dött. De går helst i mindre träd eller grenar med en diameter på 5-15 cm. Om de numera två olika arterna föredrar olika träd eller miljöer tycks än så länge vara okänt. All info verkar än så länge gälla för G. dorsalis.



2 kommentarer:

  1. Oj vad intressant. Vore trevligt att få se en sådan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag skulle gärna se den igen och jag har ofta spanat.
      Hittills bara denna enda observation.
      Men så är dessa skalbaggar förstås svåra att får korn på eftersom kamouflaget är bra. Dessutom sitter de förstås gärna stilla när man kommer i närheten.
      Jag brukar försöka runda stammarna och även se på stammens "horisont" för att eventuellt upptäcka något som "står ut".

      Radera