lördag 1 november 2014

Svaret på läsartävlingen

Jahapp... Då är det dags att sluta dra ut på den där lilla gissningsleken och avslöja det rätta svaret. Särskilt många vågade sig inte på att ge förslag men det må vara ursäktat. Flugorna/larverna är visserligen inte särskilt ovanliga men de är på många sätt oerhört oansenliga, larverna lever undanskymda och liknar dessutom inte heller sina släktingar inom andra familjer.

Det är alltså en larv ur släktet Lonchopteridae - spjutvingeflugor. En fullbildad sådan syns på bilden här ovan och i det här inlägget från senaste sommar. 
Spjutvingeflugornas larver är ganska säreget utformade för att vara fluglarver. Segmenten ser ut att ha skarpa - ibland lite glest taggiga - bakkanter och påminner en smula om kräftdjurens skalplåtar. Men fluglarven är förstås i självs verket mjuk. I båda ändarna pryds den av långa spröt. 
De lever av förmultnande material och bl.a. svamp står på menyn. Fullbildade flugor gillar fuktiga platser och håller sig helst nära vatten.

Om bildernas larv och fullbildade fluga är samma art vet jag inte. Sannolikheten är ändå stor då de fotograferats tio meter från varandra - om än med tre månaders mellanrum (flugan 30.5 och larven 28.8).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar