söndag 9 november 2014

Köldtålig snabblöpare

Precis intill granbaldakinspindeln (förra inlägget) fanns denna 3 mm lilla, halvvuxna snabblöpare (Philodromidae). Den var betydligt rappare än täckvävaren och kölden till trots (-2°C) levde den upp till sitt namn - om än inte med samma kvickhet som vid varmare förhållanden. Några arter bland snabblöparspindlarna har också bekräftats vara ganska köldtåliga och aktiva trots minusgrader. Hos småkryp med tolerans mot minusgrader finns ett flertal olika biologiska lösningar för att deras kroppar inte ska frysa till is. Vissa bildar alkoholer av en eller annan form, några undviker bildning av is genom att inte bjuda på sk. "groddar" runt vilka kristaller normalt bildas, andra ser till att dessa groddar är placerade utanför cellkärnorna och kan sedan reglera iskristallernas storlek. Vissa har både hängslen och livrem genom att kombinera olika varianter.

Vilken art jag dokumenterat är lite oklart. Några av Philodromus-spindlarna är förväxlingsbara och artbestämning är inte hundraprocentig ifall man inte börjar syna deras könsorgan. Så pass närgången är jag inte och efter fotograferingen fick spindeln friheten åter. Jag kan ändå slänga ur mig Philodromus aureolus (gyllensnabblöpare) så har jag i alla fall gjort en (enligt egen utsago) ganska kvalificerad gissning. Rätta mig gärna om jag har fel.

Edit: Sannolikheten för att det snarare är P. cespitum (trädsnabblöpare) ska alltså vara större pga. att den är vanligare.


2 kommentarer:

  1. Tja, när man nu är ute och gissar, så är Philodromus cespitum något allmännare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så ska det låta! Underbart med dylika insikter.

      Radera