fredag 7 mars 2014

Gammal bild, gammalt träd

Vår trädgård har ett antal gamla karaktärsträd. Lite skraj är jag eftersom de kombinerar hög ålder med stor storlek. Dvs. jag är orolig över att de kan skada omgivningen ifall de knäcks i någon storm.

Almar är generellt stabila och starka även som åldersstigna. Vårt högsmala exemplar lutar sig lite försiktigt över grannens uthus. Kronan är inte längre så tät och trädet har en hel del gamla, döda grenar som letar sig neråt med jämna mellanrum. Högt där uppe i kronan är det full rulle under sommarhalvåret. När rödhakeparet hade bo i holken precis intill almen tog det ca 60 sekunder för en enda förälder att flyga upp i trädet och återvända till holken med näbben full av mat till ungarna. Jag gissar att de andra småfåglarna har närapå samma takt när säsongen är som mest intensiv. Det är med andra ord en betydande mängd småkryp som lever uppe i ett dylikt träd. Flera av dessa misstänker jag är arter man mer sällan påträffar nere vid marknivå och det skulle allt vara lite spännande att få göra en liten expedition högt där uppe.

Fotografiet är taget elfte augusti förra året. Då hade några grå flugsnappare (här och här) hittat till trädgården. De stannade kvar ett par veckor och tog för sig av sensommarens småkryp. Till höger i bild syns en bearbetad kotte från gårdens cembratall. Nötkråkorna sitter gärna uppe i almkronan och tömmer kottarna på innehåll.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar