söndag 27 augusti 2023

Vad häggspinnmalsfesten resulterade i.

Dessa bilder togs 22.7 och är således fotograferade nästan en månad efter dokumentationen av äggläggande Pimpla turionellae-honor 26-27.6
Vad som syns här är hanar vilka nyss kläcks ur sina puppor.

Hos många steklar kläcks hanarna före honorna och samlas då i mängd för att trängas runt honornas puppor inför deras kläckning. 
I det här gamla inlägget syns exempelvis hanar av Rhyssella approximator vänta på en hona i färd med att gnaga sig ut ur veden där hon levt som larv, övervintrat och förpuppat sig.

P. turionellae-hanarna var aningen svårfotograferade med sitt yra och hastiga rörelsemönster. 
Det här exemplaret satte sig tack och lov ner för att putsa sig. Måhända var han alldeles pinfärskt nykläckt och i färd med att förbereda sig inför friarstråt.


Alla häggspinnmalpuppor hade förstås inte parasiterats även om stekelhonorna var mångtaliga då när det begav sig. Här en som klarat sig.



2 kommentarer:

  1. Häggspinnmal är ju lätt att identifiera i larvstadiet från sin värdväxt. Men andra arter av Yponomeuta har delvis överlappande värdväxter och är därför svårare att skilja åt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis!
      Slånspinnmal och apelspinnmal är de två aktuella här i Österbotten.

      Utöver dem är det bara blyspinnmal (kärleksört) påträffad här än så länge.
      Benvedsspinnmal och punktspinnmal står och knackar på utanför farstun i söder. Klimatförändringen och benvedsförekomsten (som jag inte känner till) lär väl avgöra deras utbredningsexpansion norrut.

      Radera