tisdag 29 augusti 2023

Trädgården 27.7. Korsspindel

Under andra halvan av maj kläcktes korsspindelungar i ett av trädgårdens växthus. En del av dem letade sig ut ur växthuset och enstaka småspindlar stannade kvar och började väva fångstnät inne i växthuset.

Korsspindlar övervintrar på våra breddgrader vanligen först som ägg och året därefter i något utvecklingsstadie halvvägs till vuxendom. De är således könsmogna först andra sommaren. Vad som verkade ske inne i växthuset var att de nådde vuxen ålder på bara två månader. Vi kunde nämligen inte notera några inflyttade halvvuxna juveniler som flyttade in. Det var med andra ord en stadig och snabb tillväxt av de befintliga ungarna.

Det är förstås varmt inne i ett växthus och där samlas en hel del insekter. Födotillgången är alltså riklig och metabolismen hög.

27.7 var en hane på G i en av honornas nät. Han trummade mot hennes silkestrådar och viftade energiskt med första benparet på arttypiskt sätt. 

Jag gick in efter kameran. 
När jag var tillbaka i växthuset med kameran redo hade hanen retirerat ut ur honans nät och satt i en tomatplanta. Uppenbarligen hade han fått dåliga vibrationer i retur och insett att honan inte uppträdde helt tillförlitligt.

Det blir nya blogginlägg med dessa spindlar framöver.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar