onsdag 3 augusti 2022

Stekelhotellet 27.6. Puppglansstekelbesök

Stekelhotell lockar inte enbart bin, rovsteklar och solitära getingar som söker lämpliga bohålor för sina larvceller. Diverse parasitoider dras förstås till bosättarna. Guldsteklar (Chrysididae), bisteklar (Gasteruptiidae) och brokparasitsteklar (Ichneumonidae) är några familjer innehållande arter man tenderar notera runt hålen.

Här är det en puppglansstekel (fam. Pteromalidae) som ser över möjligheterna att ge sina barn mat.

Tyvärr lyckades jag inte får bilder ur andra vinklar och bildmaterialet är alldeles för begränsat för att man ska komma någon vart i tillgängliga artbestämningsnycklar. 

En annan metod för att närma sig ett potentiellt svar är att hitta puppglanssteklar som parasiterar på någon av de arter som lägger ägg i stekelhotellet. Det inbegriper även parasiterande arter eftersom hyperparasitsim också är tänkbart. Jag har gjort några hittills resultatlösa sökningar och får återkomma till denna ifall något dyker upp i framtiden.

En tredje möjlighet är att jag råkar få någon insamlad puppglansstekel som går att knyta utseendemässigt till den här. Man kan trots allt se en del karaktärer via de befintliga fotografierna och då skulle man potentiellt kunna nå en plausibel gissning. Ska dock ha tur om det sker.

I Finland finns totalt 400 arter och när artbestämning är svårt från fältfotografier är det skralt med jämförbart bildmaterial knutet till verifierad artbestämning. Det är med andra ord tidsdrygt att söka när man inte har en vettig ingång att börja vid.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar