måndag 1 augusti 2022

Stekelhotellet 25.6

Jag föredrar begreppet "stekelhotell" framom "bihotell". Orsaken är den att flera andra steklar - främst rovsteklar - också gärna använder dessa konstgjorda bohålor. Sedan dyker det förstås upp en del parasitsteklar också. 

25.6 påträffade jag en trevlig överraskning. Då var nämligen denna hane av storullbi, Anthidium manicatum, intresserad av bohålorna och därmed blev han den första observationen av storullbi i trädgården.

Dokumentationen blev bristfällig på grund av hans lätt hysteriska beteende med synnerligen få sekunder av stillasittande. Fler storullbin än denna hane såg jag inte den dagen. 


Rovsteklar i släktet Ectemnius är alltid närvarande. Om jag inte ser fel är det E. cavifrons (en hane) vilken är den hittills enda bekräftade arten i trädgården.


25.6 hade hanarna ersatts av honorna. Det handlar då om den hittills obestämda art av Pemphredon som ockuperat ganska många hål i det ena hotellet. På kvällssidan och till natten syns de sitta i öppningen och vakta. Till vänster (ovan) skymtar även ett väggsidenbi (Colletes daviesanus) som precis då hade blivit aktiva. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar