onsdag 3 augusti 2022

Stekelhotellet 27.6. Gnagbi och väggbi

Två dagar efter första observationen av storullbi 25.6 vid ett av stekelhotellen fick jag syn på ytterligare en nykomling. Den här gången ett mer "anonymt" bi vars artbestämning inte hjälps upp av att bildmaterialet är av bristfälligt slag. Jag fick till slut helt enkelt ta halvdassiga avståndsbilder då biet höll hög aktivitetsfrekvens i värmen.

Att nyckla sig fram till gnagbin (släktet Hoplitis) är inget större bekymmer (om jag inte sladdade fel någonstans). Sedan dyker en del små frågetecken upp. Valet står i princip mellan märggnagbi (H. claviventris), fäbodbi (H. tuberculata) och smalgnagbi (H. leucomelana). I Finland skulle man förresten kunna addera myrgnagbi (H. robusta) men det är en akut hotad (CR) art som inte rapporterats sedan 1980. Den får vi således glömma. Dessutom har jag inte koll på om det är en art som överhuvudtaget är intresserad av gamla flyghål eller borrade substitut i stekelhotell.

Smalgnagbi går bort pga. dess utbredning och allmänna ointresse för dylika hål. De vill bygga bo i märgen på växtstjälkar. Kvar är märggnagbi och fäbodbi. Båda kan använda sig av flyghål. Den centrala diagnostiska skillnaden mellan arterna syns inte på bilderna. Det är ett litet utskott på sjätte bukplåten hos fäbodbi (honan). Men den långsträckta karaktären i biets proportioner pekar på fäbodbi snarare än märggnagbi som ska ha kortare och rundare bakkropp. 

En gammal bekanting från tidigare år är väggbi, Heriades truncorum. De tycks inte kläckas så himla exakt med enbart hanar först och honorna några dagar senare. 

Här ovan kämpar sig den allra första väggbi-hanen i ett bohål ut och han får jobba rejält med ytterdörren som består av sandkorn och kåda. Hanarna "kläcks" visserligen först i respektive hål eftersom de är ytterst i bogången, men uppenbarligen är "kläckningen" tidsmässigt utspridd bohålen sinsemellan att en del hanar i "sena bon" kläcks efter honor (bilden nedan) ur andra bon.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar