tisdag 6 juni 2017

Vandringsleden mellan Panike och Björkö. Del 1

På söndagsmorgonen bar det av till Svedjehamn på Björkö. Dagsprogrammet var att gå de drygt 12 kilometrarna längs vandringsleden från Rotörsskatan på Rönnskäret norr om Panike till just Svedjehamn. Vandringsleden inbegriper två båttransporter. Första etappen är båten från Svedjehamn till startpunkten på Panike-sidan. Redan det är en tjusig del av paketet. En hel del av den biten går genom en slingrig skärgårdslabyrint av farleder inklämda mellan stenar och bumlingar. Typ 42% av klotets alla stenar är väl samlade runt Björkö. När man gått ungefär 9,3 km över Rönnskäret och Slåttskäret, åker man båt från Stora Segelsören över till Yttre Långgrund på Björkö-sidan.

Givetvis kånkade jag på en kamera - eller t.o.m. två - och här kommer således en liten serie inlägg där diverse påträffade kreatur och vyer presenteras. Jag betar som brukligt av det hela i kronologisk ordning.

Första motivet hittades i vattnet vid Svedjehamn. Där plaskade nämligen en svarthakedopping omkring i jakt på krubb. 

Med tanke på den kalla våren kunde det mycket väl ha varit snödrivor kvar på De Geer-moränerna. Men det visade sig vara knölsvanar på ägg. 

Det var många knölsvanar på ägg. Väldigt många. I vikarna drev fler knölsvanar omkring och ställvis hade de sällskap av sångvarianten.

Silvertärnorna sägs ju vara den fågelart - ja rimligen även den organism - som genomlever allra flest soltimmar under sitt liv. Det har förstås att göra med att de pendlar så brutalt långt. Silvertärnor har alltid bara sommar.

Men just nu är de på den pol där de ägnar sig åt familjeliv. Sommaren i norr är synonym med bråda tider om deras avkomma ska överleva och kunna hänga med när det är dags att dra till Antarktis.

Vädret såg lovande ut. Det verkade bli perfekt vandringstemperatur och lagom mycket solsken.

Smått osäker på om de skira och vågformade molnen borta i söder är någon form av Altocumulus-moln ("böljemoln"). Är det Altocumulus undulatus eller måhända Stratocumulus undulatus? Är det överhuvudtaget undulatus? Är det överhuvudtaget moln?

Efter en dryg timme på båten blev vi strandsatta i den "bortre" ändan av leden. Därmed fanns det inget annat att göra än att börja traska... 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar