fredag 17 februari 2017

Vårdag mitt i februari

Väder och temperatur förmedlar slutet av mars eller början av april, men vi är fortfarande i mitten av den statistiskt kallaste månaden på året.

Driven av tvångstankar vandrade jag ut med kameran och kollade livet i ett par buskar. Särskilt mycket annat än de vanligen vanliga hoppstjärtarna (Entomobrya nivalis) skakades inte fram, men jag ska ta och presentera resultaten även om det inte handlar om fynd man kommer att prata om i framtiden.

Den här täckvävarhanen torde vara en Bathyphantes nigrinus (skogsmattvävare) och han är synbarligen subadult med tanke på att pedipalperna inte ser ut att ha antagit den slutgiltiga form de bör ha.

Det har hittats många skogsmattvävare på samma plats. Flera av dem har letat sig in på bloggen tidigare. Så även om jag inte är säker på den här hanen, är gissningen inte alldeles crazy.

Med nära 0°C var det redan ganska bra fart på spindlarna som hittades. Förutom den här skogsmattvävaren (och ett par artfränder) noterades också Gongylidium rufipes (morotsdvärgspindel) som antagligen är en av trädgårdens mest numerära spindelarter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar