torsdag 23 februari 2017

Kardinalbarn

Tyvärr har jag ingen bild på någon fullbildad Schizotus pectinicornis. Vid första anblicken kan en sådan förväxlas med Lilioceris lilii, så det gäller att vara en smula uppmärksam ifall man tänkt skydda sina Liliaceae med mordisk attityd i sinnet. Man bör ju inte ha ihjäl fel.

Här i Österbotten torde vi bara ha en art av kardinalbaggarna, men eftersom småkrypen generellt är stadda i "vandring" norrut är det alltid skäl att kolla lite extra. Djur med sydligare utbredning blir allt oftare påträffade norr om sina gamla utbredningsområden. Sedan kan man även tillägga att utbredningskartor för småkryp är något ungefärliga eftersom flera av dem kan existera oupptäckta av oss människor under lång tid. Men det gäller ändå sällan skalbaggar av det här formatet.

Att detta är Schizotus pectinicornis syns på de två taggarna i bakändan. Andra arter har lite annan utformning på dessa utväxter. Larven på bilden är ca 15 mm.

Den - och ett syskon(?) - påträffades 17.2 under barken på en gammal björkklabb som ligger ute på gården. Det är en okluven och ganska stor klabb. Jag brukar lämna en del dött trä här och var just för ändamålet att dylika djur ska hitta barnkammare till sina larver. Annars är det ju tämligen ont om lämpligt dött trävirke för den stora mängd organismer som för sin utveckling behöver olika former av träslag och grad av förmultning. Dessa småkryp är trots allt en väsentlig del av ekosystemet. Den ställvis stora "bortstädningen" av gammalt och dött i våra redan gravt fragmentiserade marker är ett bekymmersamt fenomen.


2 kommentarer:

 1. Liten kardinalbagge kallas den nog på svenska. Ja det typiska är ju när man städar bort barkborreangripna granar, det görs ju i 99% av fallen när barkborrarna redan har kläckts och lämnat trädet, medan rovdjuren som äter just barkborrar fortfarande är kvar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det heter den väl ja. Glömde kolla om den hade fått ett svenskt artnamn och de källor jag konsulterade var redan av lite äldre årgångar. Stor kardinalbagge (Pyrochroa coccinea) torde förresten inte finnas så långt norrut som här i Österbotten - men man vet föstås aldrig. En vacker dag kanske...

   Kopplingen mellan vedlevande småkryp och andra djur är förstås stor. Död ved är ju en normalt stor resurs i naturskogen och därmed finns det en uppsjö av organismer som tar vara på möjligheten. I förlängningen är väldigt många andra organismer därmed också beroende av den döda veden - även om de inte själva primärt lever i eller av denna ved.

   Radera