onsdag 14 januari 2015

Tvenne pausbaggar och ljus

Känns som om jag avviker en smula från bloggens typiska innehåll men detta är trots allt också en del av den där naturen. Just nu har jag en hel del pågående småkrypsrelationer. Det handlar då i huvudsak om jobbrelaterade relationer. Ibland tar jag paus från detta jobb och plockar istället fram lite andra småkryp, vilka får agera modeller för utprovning av både utrustning och ljussättning. Därav dylika inlägg den senaste tiden.

Här ovan är t.ex. en noshornsbagge - Oryctes nasicornis. Den är en av flera döda som genom åren hittats i trädgården. Vi har deras larver i en sågspånskompost. Tyvärr hade jag låtit den bli ruskigt dammig och inför fotograferandet försökte jag avlägsna det mesta men en hel del lämnade kvar. Retuscherade heller inte bort något i efterbehandlingen av bilden. Det handlar som sagt mest ändå bara om att prova ljus. Det (ljuset) blev en aning för skarpt uppe på skalsidan av baggen. Två lager smörpapper vid vardera lampa var otillräcklig ljusdämpning. 
Klubban till vänster är en av antennerna.  Till höger om antennfästet och precis under kanten på skalet vid hornet, skymtar man vänstra ögat... eller... vänstra ögonen. Direkt till höger om antennklubban syns några små, gula, runda former. Det är kvarlevorna av kvalster.

För något år sedan hittades en nyligen hädangången dödgrävare - Nicrophorus sp. - på gården. Tog ganska omedelbart några bilder av den (ovan). Nedan finns ett nytaget passfoto av samma bagge. Tiden i en ask har satt sina spår. Bl.a. ögonen förändras en hel del. Även i den här bilden blev ljussättningen lite för skarp... samt en aning felvinklad. Men på utgångspunkten får sådana bilder ändå plats ibland. Speciellt när det för tillfället inte finns så mycket nytt att meddela om.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar