onsdag 7 januari 2015

Den mystiska adaptern AD6

Alltid är det något man saknar och behöver. Den där ha-sjukan är svårbemästrad i vissa världar. Det och det objektivet, den kikaren, den mojängen, den grunkan, den tingesten.
Nåväl. Tycker ändå att jag lyckas stå emot ganska bra, men i november/december stod det ändå ganska klart att jag faktiskt var i behov av ett mikroskop - eller rättare sagt, en sk. stereolupp. 
Vissa illustrationsprojekt - som någon gång i framtiden säkerligen får sina beskärda inlägg här på bloggen - kom att aktualiseras på allvar. Visserligen hade jag fått låna en stereolupp men den var rejält gammal, inte särskilt smidig, inte fullt så klar och tydlig som jag önskade och dessutom... inte min. Huh!

Så. Jag satte upp en övre prisgräns och började älta frågan kring nytt eller begagnat. Det blev begagnat av erkänt märke - något som rekommenderades av sakkunniga. Världen är full av gamla stereomikroskop och via ebay lirkade jag hem ett Olympus SZ4045TR. Den övre prisgränsen spräcktes med 25 € (ovanligt lite... ska erkännas). Mikroskopet (eller luppen) är ett av sk. trinokulär modell - dvs det har en separat, tredje öppning för montering av kamera. 

Med i köpet följde också den här lilla svarta saken. Nedre delen (den bredare, svarta "basen") passar på fotorörets fiskstjärt ("dovetail" på engelska). ovantill är den smalare och har ett par gängvarv upptill. Skjutmåttet anger gängdiametern till 30,6 mm. Inuti finns två linser - också de i övre ändan.

Den här adaptern är helt överflödig och alldeles fel när man ska koppla kameror till mikroskopet. Till det behövs helt andra adaptrar vilka jag också har - förutom en Olympus OM-Canon EOS, som förhoppningsvis nu är i en postsortering nära mig. Därefter får jag jämföra fotografi genom mikroskopet med fotografi genom min vanliga makroutrustning.

Men den här biten är alltså helt onödig och ingen där ute på internet tycks veta vad den används till. Söker man på adaptern hittar man endast en annan ägare, en som på ett tyskt [mikroskop]forum frågat vad den används till. Han fick inget svar och han är den förra ägaren till mitt nyförvärv. Den är ju helt tydligt gjord för att koppla någonting till ett Olympus-mikroskop men vad?
Spännande!
Jag har frågan ute i en diskussionsgrupp för mikroskop-typer, så kanske ett svar kan bubbla upp till ytan en vacker dag. 
Jag behöver förstås inte koppla det där "något" till mitt mikroskop men förutom ha-sjukan är nyfikenheten en annan svårbotad sjuka. När (eller om) jag plötsligt får reda på vad adaptern hör ihop med... måste jag då plötsligt ha det också? Nej bevare mig.

Men mikroskopet känns rätt. Småkrypen syns så fint och detaljerat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar