torsdag 22 januari 2015

Hollardops aithassainorum

Här drar jag till med ett högst inaktuellt litet kryp. För att komma till de dagar när den här trilobiten kröp omkring på en havsbotten som idag är torra land i Marocko, behöver man leta sig ca 390 miljoner år bakåt i tiden. Perioden heter Devon och Hollardops-trilobiten är hittad i berglager från mellersta Devon, närmare bestämt åldern Eifelian (ca 393,3 - 387,7 miljoner år sedan).

Fossilen köptes som present till en fossil-intresserad kille för några år sedan. Den är införskaffad (lite halvtråkigt nog) via nätet av en trovärdig återförsäljare av fossil. 
De som åker till Marocko på semester och tänkt köpa fossil på plats, bör vara en smula aktsamma. Visserligen hittas massor av dylika fossil i landet - ja de knackas fram ur fossilförande berg i en rent industriell skala. Men att frilägga fossilen från omkringliggande sten är petigt, tidsdrygt och därmed hyfsat kostsamt. Förfalskningar är enklare att göra och de kan säljas för en fin slant till intet ont anande fossil-konsumenter. Det finns med andra ord en hel del pengar att hämta för en driftig och kreativ modellmakare. Förfalskningarna görs på olika sätt - oftast som avgjutningar. Givetvis förekommer även dessa förfalskningar ibland hos sådana som säljer fossil över nätet - och det finns tokmånga fossil-webshoppar.

Den här torde dock vara äkta. Detaljerna (sprickor, inga gjutbubblor, inga konstiga skarv) tyder på det. Bland annat är de fantastiskt fina ögonen hos flera arter svåra att återskapa. Hollardops var ett vanligt förekommande släkte och detta fossil är absolut ingen raritet på något sätt. Exemplaret är ca 4,5 cm långt och 3 cm brett.

Trilobiterna var en enorm grupp djur som var verkligt framgångsrika från den tid då de uppstod för 521 miljoner år sedan tills de alla strök med i det stora utdöendet i slutet av Perm för 250 miljoner år sedan.

Alla bilder: Canon 60D, FD Auto Bellows, El-Nikkor 105 f5.6 @f8
Antal stackade exponeringar:
Bild 1: 193
Bild 2: 192
Bild 3: 163


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar