fredag 2 januari 2015

Nytt på svarthättefronten

Tjolahopp... så var vi inne i ett helt nytt kalenderår. Andra dagen på året och min lilla fågelkrysslista har 11 markeringar. Fortsätter det i den här takten så har jag typ 2000 (365 / 2 x 11) kryss 31.12.2015. 
Men nej... jag når inte 200 årskryss... långt ifrån faktiskt. Jaktinstinkten är helt enkelt för svag.

Det var ju förresten svarthättorna jag skulle skriva om...

Hanen har varit en näst intill daglig besökare sedan han först observerades 26.12. Fram till idag hade han skickligt undgått min kamera men nu fick jag honom äntligen på kornet. Vädret gjorde som vanligt sitt bästa för att minimera ljusmängden men icke desto mindre fick jag väl ihop några suddiga fläckar som knappast kan feltolkas.

Socker är inte vad fåglarna i första hand behöver men ibland är det ändå inte så tokigt. Sockret innehåller inte lika mycket energi som fett men det är istället "snabb-bränsle" för stunden. 

Så efter en gammal Cheerios-ring övergår han klokt nog till fettkorven igen.

Honan som också var på plats 26.12 och som sedan försvann, har dykt upp igen. Hon ser ut att vara i bättre form nu - konstigt nog. Eller kan det vara en annan hona? 
Jag tror det är samma fågel. Har försökt jämföra bilderna och även om dessa små krabater är likadana allihopa, så finns det ändå alltid vissa små detaljer som man kan gå efter... små personliga skiftningar i fjäderdräkten. Dessutom har jag svårt att tro att vi skulle ha haft besök av hela tre st svarthättor. Det är liksom redan tre för många. Men det rapporteras om svarthättor lite här och var i Österbotten så den här hösten tycks på något sätt ha lurat ovanligt många att stanna kvar.

Dessa sångare är dåligt utrustade för den här typen av mat. Nu när det är mildare är fettet mjukare och de kommer åt att nypa åt sig små munsbitar. När det var kallare fick de inte mycket uträttat på korven. Deras näbb är inget hackverktyg. 
Om någon läsare har en insektssamling ni vill donera till min gårdsmatning är det bara att ta kontakt. Bidrag mottages med tacksamhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar