söndag 25 augusti 2013

Två sovjetiska objektiv

Årets Juthbacka-marknad resulterade i ytterligare ett införskaffat Industar-objektiv.
Industar var en sovjetisk (Ukrainsk) kamera och optik-tillverkare som oftast gjorde kopior - eller i alla fall nästan kopior - av Leica och Zeiss.
Flera av Industar-objektiven höll riktigt bra kvalitet och de kan vara intressanta införskaffningar eftersom de håller en avsevärt lägre prisnivå än motsvarande "original". 
Längst till vänster på bilden ovan är årets nyförvärv. Det är ett Industar-50 3.5.
Fattningen är M39x1 (alltså gängningen), bländaren är 3.5 - 16
I mitten ett Industar-61 2.8 som jag köpte förra året.
Fattninen också på detta M39. Bländaren är 2.8 - 16.
Längst till höger ett EL-Nikkor 50 2.8 som köpts via Ebay.
EL-Nikkor är objektiv för förstoringsapparater och de monteras omvänt på kameran (el. bälgen). Normalgängningen är M39x1 men när det monteras omvänt använder jag stepringar från bälgens M42 till objektivets filtergängning på 40.5.

Har använt EL-Nikkor som "standard-objektiv" vi det mesta av mitt makrofotograferande. Ett 105 mm för småkrypsjakt utomhus och detta 50 mm för lite "studiofotografering" inomhus.
Här följer en snabb och marginellt vetenskaplig jämförelse objektiven emellan.
För en dylik bild skulle jag normalt göra en fokus-stackning men i detta första objektiv-test får det duga med en exponering.

Industar-61. Bländare 5.6. Slutartid 1/10. ISO 100
Objektivet är inte i gott skick och det har gruvligt repade linser. Troligen någon som putsat för intensivt med för grov utrustning.
Pga. sin kvalitet finns ingen användning för objektivet annat än möjligen som normalt 50mm-objektiv i experimentella syften - alltså inte som makro-objektiv.


Årets anskaffning Industar-50. Bländare 5.6. Slutartid 0''4. ISO 100. Exp.komp +2/3.


EL-Nikkor-50. Bländare 5.6. Slutartid 0''3. ISO 100. Exp.komp +2/3

Fokus träffar inte exakt på samma plan i de två bilderna men ett första intryck är att det gamla sovjetiska objektivet har en del att erbjuda. Dels har det skärpa som inte behöver skämmas för sig (jämfört med EL-Nikkor) och dels bjuder det på hyfsade kontraster. 
Med lite mer omsorgsfullt riggad "ministudio" och ljussättning går det också att hämta mer skärpa hos båda objektiven. Detta blev som sagt bara en snabb jämförelse.
Industar-50 skulle också vara intressant att använda som normalt 50mm-objektiv. Då behöver jag en EOS-M39-adapter eller EOS-M42 och en stepring M42-M39.


Fruktflugan som fick agera modell är knappt 2 mm lång.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar